मद्यपान र त्यसका असरहरू

मद्यपान अर्थात् मदिरापान स्वास्थ्यका लागि हानिकारक छ भन्ने थाहा हुँदाहुँदै पनि असी प्रतिशतभन्दा बढी मानिसले मादक पदार्थ सेवन गर्ने गरेको तथ्याङ्कले देखाउँछ ।

जुनसुकै ब्रान्ड वा प्रकारको मदिरामा पनि इथानोल नामक रसायन पाइन्छ र यसको मात्रा जति बढी हुन्छ मदिरा उति नै कडा मानिन्छ । सामान्यतः ३ सय ४०  मिलिलिटर बियर १ सय १५ मिलिलिटर वाइन्ा तथा ४३ मिलिलिटर हि्वस्कीमा १० देखि १५ ग्रामसम्म इथानोल पाइन्छ । हामीले पिएको मदिरा मुखबाटै रगतमा पुग्छ ।  मुख, पेट तथा आन्द्राबाट रगतमा पुग्ने अल्कोहल खाली पेट भएको अवस्थामा अझ द्रुत गतिमा रगतमा पुग्छ । यसरी रगतमा पुगेको अल्कोहल करिव २ देखि १०  प्रतिशतसम्म सोझै फोक्सो -स्वासप्रस्वास), पिसाव तथा पसिनाबाट निष्कासन हुन्छ भने बाँकी ९० प्रतिशतभन्दा बढी अल्कोहलले कलेजोमा गएर त्यहाँ सञ्चालनमा रहेका विभिन्न किसिमका प्रक्रियाहरूमा असर गर्छ ।
मदिराले सत्तरीदेखि एक सय किलो क्यालोरीसम्म शक्ति दिने भए पनि यसमा कुनै किसिमको खनिज तत्त्व तथा भिटामिन हुँदैन । यसले महत्त्वपूर्ण भिटामिनहरूको शोषणमा  अवरोध गर्नुका साथै कलेजोमा भण्डार वा सञ्चित भएर रहेका भिटामिन बी -फोलट पाइरिडोक्सिन, थाइमिन नाइसिन) तथा भिटामिन ए को कमी गराउँछ ।
मदिरा अर्थात् मद्यपानले श्वासनलीका मांसपेशीहरूलाई रिल्याक्स गर्ने भएकाले अधिकांश

-करिब ७५ प्रतिशत) मद्यपान सेवन गर्नेहरू निद्रामा घुर्छन् । त्यस्तै अधिक मात्रामा अल्कोहल सेवन गर्नाले पेरिफेरल न्योरोप्याथी हुन्छ । त्यसैले त्यस्ता व्यक्तिको हात-खुट्टा  कटकटी खाने, दुख्ने, झमझम गर्ने तथा निदाउने हुन्छ । अल्कोहलले मस्तिष्कमा गहिरो असर पनि गर्छ, धेरै लामो समयसम्म नियमित जाँड-रक्सी सेवन गर्नाले  स्मरणशक्ति कमजोर हुने, मद्यपान सेवन नगरी काम गर्न नसक्ने तथा अन्य मानसिक रोगहरू -हालुसिनेसन डब्लु आर सिन्ड्रोम) निम्तिन्छ ।

एकै पटकको अत्यधिक मदिरापानले पनि पेटको गडबढी तथा घाउ हुन सक्छ । प्यान्त्रिmयाज तथा कलेजोका रोगको कारणमा मदिरापान पहिलो र महत्त्वपूर्ण कारण  मानिन्छ ।     हल्का पेय पदार्थ पिउँदा कोलेस्टेरोल तथा हानिकारक बोसोको मात्रा रगतबाट हटाउने र रक्त धमनीहरू फुकाउने भएकाले मुटुको रोगीका लागि राम्रो  मानिन्छ तर अत्यधिक मद्यपानले मुटुका रोगहरूलाई जन्म दिन्छ । मुटु सुन्निएर ठूलो भएकाहरूमध्ये एक तिहाइको कारण अत्यधिक मद्यपान भएको तथ्याङ्कले देखाएको छ ।

उपचारः
अत्यधिक मात्रामा जाँड-रक्सी खाए व्यक्तिमा मुटुको चालको गढबढी, श्वासप्रश्वासको अवरोध तथा रगतमा ग्लुकोजको मात्रामा कमी भए तुरुन्त अस्पताल ल्याउनुपर्छ ।  अस्पतालमा नसाको माध्यमबाट ग्लुकोज -डेक्सट्रोज) तथा श्वासप्रश्वास र मुटुको धड्कनका लागि औषधीहरू दिनुपर्छ । यस्तो अवस्थामा मस्तिष्कमा हुने अल्कोहलको असर रोक्न औषधीहरू प्रयोग गर्नुपर्छ ।      लामो समयदेखि जाँड-रक्सी सेवन गरिरहेका व्यक्तिहरूलाई जाँड-रक्सीको असरको मूल्याङ्कन गरेर त्यसै अनुरूप लामो समयसम्म औषधी प्रयोग गर्नुपर्ने हुन सक्छ ।

Recent Posts

Loading...
दैनिक
रेडियो/ टेलिभिजन कान्तिपुर एफ. एम. बीबीसी नेपाली सेवा चाइना रेडियो रेडियो दोभान रेडियो नेपाल रेडियो सगरमाथा हिट्स एफ. एम. सगरमाथा टेलिभिजन एभिन्यूज टिभी हिमाली स्वरहरू व्रिटिस गोर्खा रेडियो उज्यालो राष्ट्रिय नेटवर्क एसबीएस रेडियो - नेपाल एबीसी समाचार

साप्ताहिक
अन्य उपयोगी वेबसाईटहरू नेपाल अमेरिका पत्रकार संघ मेरो संसार शब्दाङकुर साहित्यीक समकालीन साहित्य खसखस कमिटी टु प्रोटेक्ट जर्नालिष्टस् गोरखा न्यूज सेब्स साझा.कम काठमाण्डू न्यूजलाईन नेपाली साहित्य मञ्च नेपाल होराईजन्स साँझको समाचार नेपाली न्यूज यूएसए हालखबर अनलाईन अनलाईन खबर प्रेस नेपाल नेपाली कला साहित्य डिसी नेपाल दौंतरी फुलबारी

मेरो कन्ट्रोल प्यानल

New Post | Settings | Template Designer | Design | Edit HTML | Fonts and Colors | Moderate Comments | Sign Out